Wanneer heb je een industriële tandwielkast nodig?

Tandwielkasten zijn een essentieel onderdeel in zo’n beetje iedere machine die in de industrie wordt gebruikt. Vanwege deze toepassing spreken we ook wel van een industriële tandwielkast.

tandwielen

Het is een mechanisme waarmee de roterende beweging van een elektromotor kan worden aangepast op de manier waarop je dit wenst. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de rotatie van een motor te versnellen.

Dit wordt gedaan door een groot tandwiel van bijvoorbeeld michell bearings over te laten lopen op een kleiner exemplaar met minder tanden. Door de verschillende verhouding zal een enkele rotatie van de motor op het tweede tandwiel resulteren in meerdere rotaties. Een andere mogelijkheid is om de kracht toe te laten nemen.

In dat geval wordt een tegenovergestelde verhouding van tandwielen gebruikt. Een groot tandwiel roteert op een exemplaar met minder tanden. Hierdoor neemt de rotatiesnelheid af, maar wordt wel een grotere kracht overgebracht.

Het effect kan nog vergroot worden door meerdere tandwielen in elkaar over te laten lopen. Nu je begrijpt waar een tandwielkast voor gebruikt kan worden, zal je ook een beter begrip hebben over wanneer je een industriële tandwielkast nodig hebt.

Onderdelen van machines laten bewegen

Machines die in de industrie worden gebruikt hebben veel bewegende onderdelen. Wanneer je geen monteur of engineer bent, dan denk je vast niet eens na hoe deze onderdelen bewegen. Als je echter de werking van een machine bestudeert dan zie je dat de bewegingen bewerkstelligd worden door een industriële tandwielkast.

Een zeer zwaar object dat heen en weer bewogen moet worden, zoals bijvoorbeeld de zware plaat van een stans of wals, dat kan gerealiseerd worden met een tandwielkast gemaakt voor industriële machines. Een onderdeel dat zeer snel rond moet spinnen, zoals bij een snij- of schuurmachine, ook bij het realiseren van deze beweging speelt de tandwielkast een essentiële rol.

De industriële tandwielkast is een van de meest innovatieve onderdelen van een machine. Zonder dit onderdeel functioneert de hele machine niet meer. Het is dan ook zeer belangrijk om de tandwielkast goed te laten onderhouden. Je kunt in een industrieel proces immers niet gebruiken dat de productie stil komt te liggen.